De vrijheid binnen onze eigen grenzen

Vorige week was ik op zoek naar mooie wallpapers met leuke quotes om te gebruiken als bureaubladachtergrond. Sommige mensen moeten niets hebben van oh-zo betekenisvolle quotes, maar ik vind ze geweldig. Dat zullen mensen die me kennen ook wel weten. Overal waar ik me bevind, hang ik ze op. Zo kwam ik dus vorige week een hele mooie citaat tegen van Albert Einstein, die als volgt luidt: Once we accept our limits, we move beyond them.

Deze tekst heeft me sindsdien aan het denken gezet, wat me nu ertoe zet om mijn gedachten op te schrijven, zodat ik er over kan filosoferen. Met mezelf. Zoals ik dat altijd doe. (Het is echt amazing.)

Als ik namelijk zo even stil sta bij alles wat mij op bepaalde momenten in het leven tegenhoudt, kan ik vaak enorm gefrustreerd en gedemotiveerd raken. Ik kan voor zover ik mezelf ken niet tegen beperkingen en ben vaak ook bereid om ver over mijn eigen grenzen te gaan. Met alle gevolgen van dien. Hoewel ik beperkingen op welk front dan ook in het leven altijd als negatief heb bestempeld, maakte dit zinnetje enigszins het mogelijk om beperkingen anders te kunnen benaderen. Ik heb dan ook expres niet ervoor gekozen om te onderzoeken wat Albert hiermee bedoeld heeft, om mijn eigen ideeën erop los te kunnen laten.

Eigenlijk kan je op een gegeven moment namelijk niets anders dan beperkingen accepteren. Je kan je enorm gaan opwinden over dingen die niet 1-2-3 te veranderen zijn of je kunt je er tijdelijk bij neerleggen. Het is niet zo dat je alles maar los moet laten en voor de rest van je leven moet toe gaan kijken. Nee, dat ook weer niet. Maar vaak veranderen de stress en frustraties die je op dat moment ervaart toch niet aan de situatie.

Juist als je je erbij neerlegt dat de situatie er voor nu zo uit ziet, kan je proberen te ontspannen en een stapje dichter richting acceptatie gaan. Zodra je een situatie met al zijn beperkingen accepteert, kan je gaan kijken naar de mogelijkheden die je wél hebt. Ook dit vergt misschien heel veel moeite op het begin, maar elke dag is weer een mogelijkheid om jezelf een stukje verder te ontwikkelen. Als het je lukt om je beperkingen te accepteren en de mogelijkheden te benutten die je wel hebt, zul je zien dat je veel meer kan ontwikkelen dan je in eerste instantie had gedacht. Dit is namelijk de gouden kans om alles wat je wél hebt stevig vast te pakken en je creativiteit erop los te laten barsten.

Je komt op deze manier hoe dan ook verder dan de situaties waarin je je enorm druk gaat maken en in de stress schiet. Een beetje stress is gezond en vaak ook wel handig, maar een te veel ervan heeft nog nooit iemand goed gedaan. Als je iedere tegenslag of beperking accepteert en in rust je verdere mogelijkheden bekijkt en aangrijpt, zul je zien dat je op een dag zelfs verder ben gekomen. Wanneer je omkijkt zul je zien dat je zelfs de beperkingen die je ooit zag als beperkingen ver voorbij bent gevlogen.

En dat is volgens mij precies wat Einstein bedoeld heeft in deze zin.

🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s