Ben je zoals je je voelt?

Het afgelopen jaar heb ik vaker dan ooit tevoren gehoord dat ik enorm fit eruit zie en veel gewicht ben kwijtgeraakt. Elke keer weer de verbaasde blik van mensen uit mijn omgeving met dezelfde vragende ogen nadat ze hun verbazing uitspreken. Alsof ze hopen dat ik de geheime formule* voor gewichtsverlies heb uitgevonden waarmee ik mijn nieuwe verschijning kan verklaren. Los van het feit dat ik mijn training en voeding zo op elkaar af heb gestemd, wat voor veranderingen heeft gezorgd, is me eigenlijk nog iets veel interessanter opgevallen aan mijn eigen beleving van mijn gewicht.

Ik dacht tot sinds kort altijd dat ik me voelde zoals ik was. Sommige dagen zat ik lekker in mijn vel en op andere dagen moest ik er niet aan denken om mezelf in strakke jeans te proppen. Dan voelde ik me zwaarder en geloofde ik ook dat ik gewoon de laatste tijd iets te vaak pizza’s had gegeten. Tot mijn verbazing heb ik de afgelopen tijd ontdekt dat het getal op de weegschaal eigenlijk helemaal niet veel zegt voor mij over mijn gevoel over mijn lichaam.

Ik merk namelijk dat ik me nog steeds op de meeste dagen fit voel en lekker in m’n vel zit, maar dat er soms ook dagen zijn waarop ik helemaal niet zo lekker in m’n vel zit. Ja, ook nu op mijn nieuwe gewicht. Op deze mindere dagen zie ik mezelf anders en voel ik me ook werkelijk anders dan op de andere dagen. Hoewel ik weet dat ik er precies hetzelfde uitzie, kan het op maandag en op donderdag toch nog zo verschillen van elkaar.**

Als ik terug denk aan mijn oude gewicht, waren er ook toen dagen dat ik me super fit voelde en sommige dagen dat ik me ook weer het tegenovergestelde voelde. Dit bewijst mij dat het getal op de weegschaal eigenlijk helemaal niet zoveel zegt over je eigen beleving van je lichaam.

Natuurlijk is het belangrijk om een gezond gewicht te hebben, maar hoe fit je je voelt hoeft niet af te hangen van je gewicht. Je kan elke dag weer net anders in je vel zitten, wat betekent dat je niet altijd objectief naar jezelf kunt kijken. Soms is het goed om het allemaal meer los te laten en jezelf te zien zoals je jezelf het liefst ook wil voelen. Hoe cliché het ook klinkt, als je van jezelf houdt, voel je je over het algemeen beter over jezelf. Uit liefde voor mezelf ben ik op dagen dat het minder gaat steeds minder streng voor mezelf. Ik ervaar het gevoel, leg me erbij neer en weet dat er niets is waar ik me zorgen om hoef te maken. Hierdoor vind ik het getal op de weegschaal, wat door zoveel verschillende factoren kan fluctueren, ook steeds minder interessant.

Ook jij weet op de dagen wanneer je niet zo lekker in vel zit, dat je gewicht niet zomaar flink is gestegen. Toch voel je je misschien wel zo en dat gevoel is oké. Aanvaard dat er dagen zijn waarop je je zo voelt en onthoud dat het een subjectief gevoel is en het echt niet altijd zo erg is als je denkt. Geef jezelf een dikke vette knipoog in de spiegel en werk jezelf door je gekke gedachten heen naar de sportschool voor een flinke zweetsessie! Geloof me, er is niets wat je nog fitter laat voelen dan het killen van een work-out.

Herkenbaar? Hoe motiveer jij jezelf op dagen dat het minder gaat?

*Hierbij de enige formule die ik heb voor een fitter lichaam: 1000000000% discipline.

**Je kan ook werkelijk van dag tot dag het gevoel hebben dat je verschilt in gewicht, omdat je meer vocht vasthoudt (zout eten) of (bijna) in je menstruatieperiode zit bijvoorbeeld. Dit is normaal en niets om je zorgen over te maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s